Els protagonistes

Els castells els fan els castellers, homes i dones de totes les edats, races, condicions físiques, orígens, perfils socials... Tothom pot ser casteller i tothom és útil a l’hora de fer-los: la funció de cadascú la determinen les seves característiques físiques. A més, els castells són una activitat altruista: el casteller no cobra per participar en les torres humanes. L’únic que cal per enfaixar-se són ganes de fer castells. En l’actualitat hi ha més de 10.000 castellers a Catalunya, repartits en més de 70 colles.

Les Colles

Els castellers s’agrupen en colles, els diferents “equips” que fan castells. En l’actualitat n’hi ha més de 70. El que les diferencia, a banda del nom, és sobretot el color de la camisa. Cada colla és un petit univers. Podem trobar des de les agrupacions que tot just comencen i fan castells de sis pisos fins a les que assoleixen construccions de l’anomenada “gamma extra”, els de màxima dificultat. De la mateixa manera, n’hi ha que no arriben al centenar de membres, mentre que les més grans poden arribar a arrossegar gairebé un miler de camises en les actuacions més importants. Totes, però, comparteixen l’essència: són grups de castellers que treballen plegats per tal d’assolir els seus reptes.

Les colles generalment s’identifiquen amb una població concreta, tot i que també hi ha alguns municipis amb més d’una colla. A Barcelona, per exemple, n’hi ha sis. Un cas particular és el de les colles universitàries, aparegudes recentment, i que estan composades únicament per estudiants i professors.

Podeu consultar el llistat de colles actualment existents aquí

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

El creixement del fet casteller va portar a la fundació, l’any 1989, de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, entitat cridada a representar els interessos comuns de les colles, especialment promocionar el món casteller i sobretot garantir que l’activitat castellera estigués coberta per pòlisses d’assegurances adequades.

En l’actualitat, la CCCC la formen prop de 70 colles i el seu protagonisme és més rellevant que mai: va ser la Coordinadora, per exemple, qui va donar un impuls definitiu a la candidatura dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. També segueix sent l’entitat que gestiona les assegurances mèdiques de les colles i qui promou la investigació de nous mètodes de prevenció de riscos en els castells.

Com s'organitzen les colles

Les colles castelleres disposen d’una doble jerarquia interna. Per una banda, la junta tècnica és la que s’ocupa de la composició i l’assaig dels diferents castells: qui forma cada pis, com s’estructura la pinya, quins castells es proven... El cap de colla és el líder de la junta tècnica, que acostuma a comptar amb ajudants com el cap de pinyes, el cap de canalla... Per entendre’ns, el cap de colla és l’equivalent a “l’entrenador” en els esports.

L’altre vessant organitzatiu el trobem en la junta directiva, encapçalada pel president i que, com en qualsevol associació, compta també amb figures com tresorer, secretari... La directiva s’ocupa dels assumptes institucionals i organitzatius de l’entitat: pressupost, contractacions (com ara autobusos), organització d’esdeveniments extracastellers...

Indumentària

Els pantalons blancs, la faixa negra i el mocador vermell amb punts blancs són la indumentària comuna entre tots els castellers. El que la diferencia entre unes colles i altres són el color de la camisa i l’escut. Cada colla compta amb el seu color de camisa característic, malgrat que òbviament, amb la proliferació de noves colles any rere any, gairebé tots els colors estan repetits.

made by 4funkies