Agenda

En directe

El calendari casteller varia cada any i sovint pateix canvis a poques setmanes vista, de manera que la millor forma de saber on i quan es poden veure castells és consultar amb uns dies d’antelació quines actuacions tindran lloc en una data concreta, tenint en compte que l’activitat castellera no és permanent, sinó que es regeix per una temporada no oficial.

On i quan?

Tradicionalment, aquesta temporada començava per Sant Joan (24 de juny) i s’acabava amb la diada de Santa Úrsula (diumenge posterior al 21 d’octubre), però aquest calendari s’ha eixamplat i en l’actualitat es poden veure castells durant pràcticament tot l’any, si bé el moment de l’any amb menys activitat son els mesos de desembre i gener.

A més, el nombre d’actuacions també ha crescut: cada any s’enlairen més de 10.000 castells. A l’estiu, per exemple, se celebren desenes d’actuacions cada cap de setmana. Cal tenir en compte que els castells, com a activitat amateur, solen tenir lloc en cap de setmana o en dies festius. La importància de les actuacions és variable, malgrat que n’hi ha que, per tradició, acostumen a ser les més seguides any rere any.

De la mateixa manera que el calendari s’ha eixamplat en el temps, també ho ha fet sobre el mapa: es poden trobar torres humanes pràcticament cada cap de setmana en la major part del territori.

Les imprescindibles

Les més singulars

A banda de les actuacions on s’hi veuen els castells més grans, n’hi ha que són excepcionals per altres raons: perquè s’hi fan castells de nit, perquè es fan en emplaçaments singulars o perquè tenen alguna particularitat que les fa especials. Aquestes en són només alguns exemples.

Com funcionen?

Una actuació castellera típica consta de tres castells i un pilar de comiat per part de cada colla participant: en cada actuació poden actuar una, dues, tres, quatre o fins i tot més colles, malgrat que les més habituals són de tres. Les agrupacions van enlairant els seus castells per rondes, seguint un ordre d’actuació que es pacta o sorteja abans de començar. Habitualment, en cas de no assolir el castell que es prova, la colla té dret a repetir-lo.

Per molt que busquem, no trobarem enlloc un “reglament dels castells” que reculli per escrit les normes que regeixen les torres humanes. Però això no vol dir que aquestes regles no existeixin: els castells es basteixen seguint unes convencions no escrites que tothom coneix i accepta.

L’única actuació que sí compta amb unes normes explícites és el Concurs de Tarragona, que fonamentalment intenta recollir per escrit i aplicar les regles tradicionals castelleres, tot i que amb algunes diferències.

Qui ha guanyat?

Malgrat que, des de fora, ho pugui semblar perquè coincideixen en una mateixa plaça diferents “equips”, els castells no són una mera competició i no hi ha ni guanyadors ni perdedors. Les colles fan els castells fonamentalment per superar-se a elles mateixes i assolir els seus reptes. Per això és habitual que, després d’una diada, diverses colles surtin de plaça contentes: totes elles se senten guanyadores perquè han assolit els seus objectius.

Tot i això, és evident que hi ha castells més difícils que altres. Els castellers en són conscients i sovint, a banda d’autosuperar-se, senten també l’al·licient de fer una actuació millor que els altres. Això és especialment clar en diades en què coincideixen colles amb nivell similar o amb rivalitat entre elles.

Quin castell és més difícil?

En aquest cas també es fan servir criteris i convencions no escrites. L’alegria dels castellers i la intensitat de les ovacions poden ser una bona guia, tot i que els qui busquin precisió es poden orientar amb la taula de puntuacions del Concurs de Tarragona.

La música

Els castells no s’entenen sense la música de les gralles (instrument de vent tradicional català) i els timbals. El “toc de castell” és la peça més coneguda: és la que s’interpreta durant l’enlairament de les torres i en marca els tempos, de manera que serveix de guia per als integrants de la construcció. Però, si som en una diada castellera, abans de sentir el toc de castell haurem sentit el toc d’entrada a plaça. Molts altres moments castellers tenen també la seva cançó corresponent, com el toc del pilar caminant o el toc de vermut (que s’interpreta al final de l’actuació).

Consells per a participar

Treu-te el rellotge, les ulleres, les arracades i els anells. En cas de caiguda podrien ser perillosos.

No aixequis el cap! Si penses que no podràs aguantar la curiositat, millor que ho vegis des de fora! Ser a la pinya requereix de la màxima concentració.

Guia’t per les gralles, els crits del cap de colla i el so ambient per intuir com va el castell.

No empenyis amb la panxa, sinó amb el pit, i només quan des de davant ho demanin. Quan sentis “Dóna’m pit!” sabràs que és el moment de fer-ho.

Deixa’t aconsellar. Tothom ha tingut una primera vegada i els més veterans estaran encantats (a vegades massa!) d’explicar-te què has de fer i com t’has de posar.

En cas de caiguda, no t’acotxis i no deixis d’empènyer endavant.

Gaudeix de l’experiència. Segur que repetiràs!

Viu un assaig

Els castells són una de les mostres d’art efímer més espectaculars que hi ha al món, per això assistir a una diada castellera es converteix per a l’espectador en una experiència única. Però ara tens l’oportunitat d’anar encara més enllà i viure-ho en primera persona! Les colles castelleres t’obren les portes dels seus locals per mostrar-te tota la feina que hi ha al darrere d’un dels “treballs en equip més insòlits”, com els ha qualificat la cadena nord-americana de televisió NBC.

Reserva la teva visita a un assaig i endinsa’t d’una manera única i exclusiva en el món casteller!

Festa Major de Terrassa

És una de les primeres actuacions destacades de la temporada i se celebra el primer diumenge després de Sant Pere (29 de juny). Hi actuen les dues colles locals, els Minyons i els Castellers de Terrassa, a més d’una tercera colla convidada. Acostuma a ser una bona oportunitat per veure grans castells.

×

Les Santes de Mataró

Des de l’any 2000, la diada de Santes ha anat guanyant pes en el calendari casteller. Les darreres temporades, gràcies als Castellers de Vilafranca, s’ha convertit en la primera oportunitat de l’any per veure castells dels anomenats “gamma extra”. Se celebra el diumenge anterior a la festivitat de les Santes (27 de juliol).

×

Festa Major de Vilanova i la Geltrú

La plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú és el primer cap de setmana d’agost l’escenari de la diada de festa major on, a banda de la colla local, hi actuen dues colles de màxim nivell. Els castells són dissabte a la tarda, una bona excusa per allargar-ho amb un sopar i algun dels actes de nit.

×

Festa Major de la Bisbal del Penedès

Cada 15 d’agost, la petita població de la Bisbal es converteix en l’epicentre casteller, en una de les cites més genuïnes del calendari, coneguda tant pels castells que s’hi poden veure com per les altes temperatures.

×

Festa Major del Catllar

El Catllar no té colla pròpia, però des del segle XIX viu amb passió els castells. La seva diada de festa major, el tercer o quart dissabte d’agost a la tarda en una de les places amb més caliu del món casteller, s’ha convertit per mèrits propis en una de les indispensables per als aficionats: colles convidades de primer nivell, estratègia i rivalitat en són els ingredients.

×

Festa Major de l’Arboç

És una de les actuacions més tradicionals del calendari i disposa d’un cartell de luxe. Se celebra el quart diumenge d’agost i hi participen tres de les principals colles del món casteller, a més de la colla local. A banda de castells, també val la pena assistir a l’actuació del Ball de Diables que té lloc just abans de la diada.

×

Sant Fèlix. Vilafranca del Penedès

La Diada en majúscules. Cada 30 d’agost, Vilafranca del Penedès convida a les que considera “les quatre millors colles del món casteller”. Tradició, rivalitat, castells de la màxima dificultat i un escenari imponent fan que la que molts consideren “la plaça més castellera” s’ompli de milers d’aficionats per gaudir d’un dels espectacles més emocionants de la temporada.

Tot i que el 30 d’agost és el gran dia, els castells per la festa major vilafranquina comencen abans, el 29, amb l’actuació de vigília, i acaben l’endemà, el 31, amb Sant Ramon. En aquest cas les colles que hi participen són les locals.

×

Santa Tecla. Tarragona

La festa major de Tarragona compta amb dues actuacions en què s’acostumen a veure castells de la màxima dificultat. La més tradicional és la diada de Santa Tecla, que se celebra el dia mateix de la patrona (23 de setembre) amb les quatre colles locals. En els darrers anys, però, s’hi ha afegit la Diada del Primer Diumenge de Festes, en què hi actuen les dues millors colles locals i s’hi convida a dues colles foranes de primer nivell.

×

La Mercè. Barcelona

El diumenge més proper al 24 de setembre (festa major de Barcelona) se celebra la diada de la Mercè de colles convidades, una de les actuacions que aplega més espectadors i, sobretot, més turistes. Cal ser puntual perquè l’excés de públic fa que a vegades s’hagin de tancar els accessos a la plaça de Sant Jaume. El mateix 24 de setembre també hi ha castells a Barcelona: hi actuen les colles locals.

×

Concurs de Tarragona

El primer diumenge d’octubre dels anys parells té lloc l’actuació més excepcional del calendari. És l’única diada on hi ha guanyadors i perdedors explícits, on els castells valen punts, on un jurat revisa minuciosament que es compleixi un reglament i on els espectadors paguen entrada. És el dia en què els castells són obertament competició.

Si volem assistir al Concurs, cal preveure-ho amb antelació perquè les 6.000 entrades s’esgoten al cap de poques hores de sortir a la venda. És l’espectacle casteller més gran del món: en les tres jornades que dura, s’hi poden veure actuar 42 colles.

×

Diada del Mercadal. Reus

Els anys senars, la plaça del Mercadal de Reus aplega, la tarda del primer dissabte d’octubre, algunes de les millors colles del món casteller, que actuen junt amb els Xiquets locals. És una bona oportunitat per combinar una tarda de compres i bons castells.

×

Fira de Santa Teresa. El Vendrell

El diumenge més proper al 15 d’octubre, la plaça Vella del Vendrell viu des de fa molts anys una diada plena de tradició, on es poden veure castells de màxima dificultat en un entorn entès.

×

Santa Úrsula. Valls

La plaça del Blat, el quilòmetre zero del món casteller, l’escenari on, ara fa 200 anys, es van veure les primeres torres humanes, viu el seu gran dia per Santa Úrsula, l’actuació que té lloc el diumenge posterior al 21 d’octubre. Una exhibició de pura essència castellera, de la rivalitat més genuïna, i de castells de la màxima dificultat per part de les dues colles de Valls, Vella i Joves. Una de les singularitats d’aquesta plaça és que només hi actuen les colles vallenques.

×

Sant Narcís. Girona

Els Minyons de Terrassa van posar la plaça del Vi en el mapa de les grans places fent-hi el 1998 el primer quatre de nou sense folre del segle XX. Des de llavors, cada any es converteix, el diumenge anterior al 29 d’octubre, en la millor oportunitat de veure castells de la màxima dificultat al nord de Catalunya.

×

Tots Sants. Vilafranca del Penedès

Els Castellers de Vilafranca tanquen la temporada organitzant aquesta diada a la seva plaça, en què hi fan els darrers grans intents de l’any: moltes de les millors actuacions de la història s’han vist un 1 de novembre. Si per Sant Fèlix les colles convidades són les “millors del món casteller”, per Tots Sants s’intenta que siguin les que, per nivell, vindrien a continuació: valors emergents que hi veuen un aparador immillorable.

×

Diada dels Minyons de Terrassa

N’hi ha prou a dir que, en aquesta diada, s’hi van veure els primers dos de nou carregat i tres de deu descarregat de la història per entendre la seva importància. És la darrera actuació destacada de la temporada (tercer o quart diumenge de novembre), fet que sovint obliga a anar-hi ben abrigat.

×

Cada 10 anys

Els anys acabats en 1 se celebren a Valls les festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela (2 de febrer), durant les quals té lloc l’actuació més multitudinària. Hi fan castells de manera simultània totes les agrupacions del món casteller en el que es converteix en un espectable de color.

×

De nit

La majoria de diades tenen lloc diumenge al migdia, però hi ha excepcions. L’actuació de Completes a Valls, el 23 de juny, comença a tres quarts d’onze de la nit. És una diada que s’emmarca en la festa major de Sant Joan i on els castells es barregen amb el foc. Una de les imatges més espectaculars és quan les dues colles sostenen els seus pilars durant diversos minuts mentre al cel es projecta un castell de focs.

×

Marcava l'inici

Sant Joan marcava tradicionalment l’inici de la temporada castellera. Cada 24 de juny a Valls té lloc la diada de festa major, en la qual les dues colles locals tenen el seu primer cara a cara. El mateix 24 a la tarda també es poden veure castells a Tarragona amb la participació de les quatre agrupacions de la ciutat.

×

Castells i toros

La diada de Millars, al Rosselló, és la més antiga de la Catalunya Nord. Des de l’any 1997, a començaments d’agost, es fan castells en el marc d’una fira taurina que cada any aplega més de 50.000 persones per veure castells, pasdobles i toros.

×

Castells sense colla

Cada 9 d’agost a Llorenç del Penedès els veïns del poble –sense formar cap colla– fan castells vestits de carrer en una diada que comença a les 12 de la nit. Un cop acabada l’actuació, els assistents poden gaudir d’un tall de síndria abans de la revetlla.

×

En un escenari únic

La festa major d’estiu de Tarragona, Sant Magí, compta amb una de les diades més tradicionals. Cada 19 d’agost les quatre colles de la ciutat enlairen castells a la plaça de les Cols, un escenari únic que permet al públic més puntual veure els castells assegut a les escales de la catedral. Cal anar-hi preparat per a la calor!

×

Unides per l'Eix

Els Marrecs de Salt, els Sagals d’Osona, els Tirallongues de Manresa i els Castellers de Lleida, quatre colles de poblacions unides per l’Eix Transversal, celebren des de 1999 una diada castellera. S’organitza a mitjan setembre de manera itinerant i destaca pel bon ambient entre les colles, que acaben l’actuació amb un castell de germanor.

×

Pilars que caminen

Després de l’actuació castellera, la diada de la Mercè, el 24 de setembre, a Tarragona, té una particularitat. Les quatre colles de la ciutat enlairen un pilar de quatre pisos que puja i baixa els 20 graons de les escales de la catedral i que prova de recórrer 500 metres fins arribar a l’ajuntament en un temps que oscil•la entre els 10 i els 15 minuts.

A Girona, els Marrecs de Salt també tenen el seu particular pilar caminant. El dia de Tots Sants, ben entrada la nit, proven cada any de pujar els 90 graons de la Catedral.

×

Només dones

Bellprat, un poble de l’Anoia de 91 habitants, va tenir durant la Primera República la primera alcaldessa escollida democràticament. Des del 2009 el municipi ret homenatge a Natividad Yarza amb una diada castellera que se celebra a finals d’octubre i que té la singularitat que als troncs dels castells només hi pugen dones.

×
made by 4funkies