Valors

Des del novembre del 2010, els castells són reconeguts per la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El seu valor estètic i el desafiament de la gravetat de ben segur que van tenir a veure, però el principal motiu del reconeixement són els valors que els castells porten implícits.

Amateurisme

Els castells són una activitat totalment altruista. El casteller no cobra per formar part d’una colla. Ser casteller és posar-se al servei d’un projecte en què l’única recompensa serà la satisfacció dels reptes assolits, de l’autosuperació.

Oci no consumista... i en família

D’altra banda, els castells són a la vegada una activitat gratuïta: el casteller no paga per formar part d’una colla, de manera que és una oportunitat d’invertir el temps de lleure: fer castells és tenir dos o tres assajos al vespre durant la setmana i una actuació el cap de setmana, sovint en altres pobles o ciutats de Catalunya. A més, és una activitat que es pot gaudir en família.

Treball en equip

En els castells, la glòria és sempre col·lectiva. Tan importants són els castellers que formen la pinya com l’enxaneta que corona el castell. Cal que centenars de persones compleixin cadascú amb la seva tasca per tal que la colla assoleixi l’èxit.

Tu també pots ser casteller

Les colles castelleres són obertes i inclusives. Tothom hi és benvingut i tothom és útil. En una colla hi ha homes i dones de totes les edats, des dels més petits fins als més grans, i també de totes les condicions socials i orígens. Per unir-s’hi només cal anar a algun assaig i apuntar-se.

Espais de cohesió social i integració

La inclusió i la integració són també valors essencials dels castells: en una colla es coneix gent de tota mena, es fan amics, es coneix i practica l’idioma, es veuen i tasten els hàbits i la cultura local... Per això pertànyer a alguna colla ha ajudat a milers de nouvinguts a integrar-se en la societat catalana en les darreres dècades.

Solidaritat

A més, els castells són solidaris per definició: el casteller “regala” al grup el seu esforç, patiment, valentia, temps... I, a canvi, només espera que la resta de castellers faci el mateix. D’altra banda, a les colles també hi trobem solidaritat en el sentit clàssic: les relacions que s’estableixen entre els membres fan que uns s’ajudin als altres. Els castells creen xarxa.

Model associatiu obert, plural i democràtic

Les colles castelleres són associacions obertes, a les que tothom pot unir-se i en què l’opinió de tothom és escoltada. La norma bàsica de funcionament intern són els estatuts de cada colla, que s’aproven democràticament per part de l’assemblea de castellers. També correspon a l’assemblea l’elecció de les juntes tècnica i directiva. A més, les colles estan agrupades en la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, entitat que també elegeix els seus òrgans de govern i pren les seves decisions de forma democràtica. De manera que, tot i ser hereu d’una tradició bicentenària, el món casteller segueix un model del tot democràtic.

made by 4funkies